DANSKDEUTSCHENGLISH


Om Tønder

 

Tønder er Danmarks ældste købstad og var tidligere en aktiv havneby med betydelig skibsfart og handel. Men det flade landskab beskyttede ikke byen mod stormfloder. De mange digebyggerier fra 1550'erne og helt frem til 1980'erne holdt vandet ude, men lukkede for adgangen fra havet. 

 

I dag er Tønder en aktiv handels- og erhvervsby med cirka 7.500 indbyggere. Går du en tur i Tønders gader, vil du opleve de mange fantastiske bygninger som indbyggerne har bevaret og restaureret nænsomt. Du kan stadig støde på vejnavne som Skibbroen og Skibbrogade, der stammer fra tiden med skibsfart. Byens centrum erkompakt og det er nemt, at nå rundt og opleve torvet, gågaden, Drøhses Hus, Det Gamle Apotek, den hyggelige stemning ved Vidåen, det gamle vandtårn med Kunstmuseet og mange andre fine steder. 

 

Ved digerne starter Nationalpark Vadehavet - verdens største tidevandsområde. To gange i døgnet tørlægges enorme arealer af havbunden. Vandet bringer næring ind i Vadehavet og skaber grobund for mange forskellige krebs, orme og muslinger - i så store mængder, at 12 millioner trækfugle hvert år lægger vejen forbi Vadehavet for, at spise og hvile på deres vej mellem ynglepladser i nord og vinterophold i syd. Tidevandet, vinden og stormfloderne forandrer landskabet fra år til år. Den store biomasse, den store biodiversitet og det dynamiske landskab har sikret området en udpegning som Unesco Verdensarv.